rom|eng|rus 
Caută internet site Google
StartDespre OND ActivitatiParteneriIndicatoriDocumenteNoutatiAnunturiDespre droguri
Scurt istoric

Prin Hotarirea nr. 2 din 27 februarie 2004 la recomandarea Programului de Asistenta pentru prevenirea abuzului si traficului de droguri in Belarusi, Ucraina, Moldova (Programul BUMAD), finantat de Uniunea Europeana, si co-finantat si implementat de catre PNUD Moldova, a fost creat Observatorul National pentru Droguri in cadrul Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale al Republicii Moldova. Aceasta unitate este responsabila de analiza centralizata a datelor neconfidentiale privind abuzul si traficul ilicit de droguri. Prin Ordinul Ministerului Sanatatii al Republicii Moldova nr.164 din 18 mai 2004, Observatorul National pentru Droguri a fost creata în cadrul Centrului Stiintifico-Practic de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Ştiri Naţionale

Doi angajati ai unui penitenciar au fost retinuti în timp ce încercau sa transmita droguri unui detinut
....................................................
Doi angajati ai Penitenciarului Nr.13 din Chisinau au fost retinuti în flagrant marti, în timp ce încercau sa transmita droguri unui detinut.

Ştiri Internaţionale

Fiecare al treilea traficant de tigari în România este din Republica Moldova
.................................................... Fiecare al treilea traficant de tigari în România este din Republica Moldova, potrivit politiei române de frontiera. Printre cetatenii depistati la hotarele României implicati pe linia traficului ilegal de tigari, 55 la suta sunt cetateni români, peste 30 la suta sunt moldoveni si 8,5 ucraineni.

Report 2006, International Narcotics Control Board (eng.)
....................................................

Annual Report 2006, International Narcotics Control Board (eng.)
....................................................

Cocaina, amfetamine, ecstasy şi canabis: Ultimele Tendinţe
....................................................
Cocaina a căpătat un rol major pe scena drogurilor în Europa, constată Agenţia UE pentru droguri (OEDT) în Raportul anual pe 2005 privind problema drogurilor în Europa, lansat la Bruxelles. Indicatorii specifici arată o creştere covârşitoare a traficului şi consumului de cocaină şi există dovezi din ce în ce mai frecvente ale existenţei problemelor de sănătate ca urmare a consumului de cocaină. OEDT estimează că circa 9 milioane de europeni (3% din populaţia adultă) au consumat cocaină cel puţin o dată în viaţă. Se consideră că între 3 şi 3,5 milioane (1% din populaţia adultă) au încercat drogul în ultimele 12 luni, în timp ce aproximativ 1,5 milioane (0,5% din populaţia adultă) sunt clasificaţi drept consumatori actuali, consumând cocaină în ultimele 30 de zile.

Acest site a fost elaborat cu suportul UE in cadrul programului de asistenta pentru prevenirea abuzului si traficului de droguri in Belarus, Ucarina si Moldova (Programul BUMAD), finantat de UE si co-finantat si implementat de PNUD Moldova

OBSERVATORUL NAŢIONAL PENTRU DRODURI
MD-2009, mun.Chişinău,  str.A.Cosmescu, 3
Tel: +373 (22) 73-96-78
Fax: +373 (22) 73-51-25
e-mail: drugs@monitoring.mednet.md